SenseGlove

Grijp het virtuele alsof het echt is.

Augmented Reality (AR) training wint snel aan populariteit door de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt en het toenemende economische belang van kosteneffectief leren. De oplossingen die tot nu toe zijn ontwikkeld voor AR training zijn echter beperkt in de manier waarop gebruikers interageren met digitale objecten in de AR simulatie. Er is een aanzienlijke beperking in de fysieke feedback die aan de gebruiker wordt gegeven. SenseGlove brengt hier verandering in met een baanbrekende haptische handschoen.
SenseGlove

De meest praktische haptische handschoenen voor natuurlijke XR-interacties

Augmented Reality (AR) training wint snel aan populariteit door de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt en het toenemende economische belang van kosteneffectief leren. De oplossingen die tot nu toe zijn ontwikkeld voor AR training zijn echter beperkt in de manier waarop gebruikers interageren met digitale objecten in de AR simulatie. Er is een aanzienlijke beperking in de fysieke feedback die aan de gebruiker wordt gegeven.

SenseGlove brengt hier verandering in met een baanbrekende haptische handschoen. SenseGlove is een baanbrekend bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van haptische apparaten voor virtuele en augmented reality-toepassingen. SenseGlove is gevestigd in Delft en opgericht in 2015. Het paradepaardje van SenseGlove is de SenseGlove zelf, een handschoen met haptische feedback waarmee gebruikers realistischere en interactievere virtuele omgevingen kunnen ervaren. Door gebruik te maken van geavanceerde haptische technologie kan de SenseGlove de tastzin simuleren en gebruikers een gevoel geven van de vorm, textuur en weerstand van virtuele objecten.

Uitdaging

Zoals eerder uitgelegd, heeft AR-technologie het potentieel om een grote impact te hebben op verschillende markten. Als we echter goed kijken naar de onderliggende technologieën, zien we dat bestaande oplossingen en benaderingen nog steeds beperkingen hebben. De belangrijkste beperking ligt in de manier waarop gebruikers interageren met digitale objecten in de AR-simulatie.

Momenteel zijn interacties beperkt tot:

  • Stemcommando’s van de gebruiker die resulteren in (audio)visuele feedback
    Eenvoudige handgebaren waarmee de gebruiker kan interageren met digitale objecten, wederom resulterend in (audio)visuele feedback in de AR-omgeving
  • Externe datasystemen die kunnen interageren met de AR-omgeving en extra informatie en gebeurtenissen kunnen leveren. Voorbeelden hiervan zijn Social Brothers’ eerder ontwikkelde projecten voor Bureau Veritas (Control Room) en Boskalis. Hier ontwikkelde Social Brothers Remote Inspection met behulp van AR, waarmee een schip op afstand kan worden geïnspecteerd.
  • Een controller kan worden gebruikt als vervanging en heeft als voordeel dat er meerdere vormen van interactie mogelijk zijn en een vorm van feedback. Tijdens interacties kan de controller eenvoudige trillingen toepassen op de handen van de gebruiker via het force-feedbackprincipe, wat de ervaring verder verrijkt.

Hoewel deze voldoende zijn voor AR-basiservaringen en -training, ontbreekt het de bestaande oplossingen aan feedback voor de gebruiker. Deze fysieke feedback is echter essentieel voor het leren en daarmee voor de effectiviteit van de training. Daarom willen de projectpartners een oplossing bieden voor dit probleem. Hoewel dit probleem van toepassing is op verschillende sectoren, richt het project zich in eerste instantie op de medische/gezondheidszorgsector vanwege het grote tekort aan medisch ondersteunend personeel en andere functies binnen de gezondheidszorg.

De probleemstelling die de projectpartners willen aanpakken is als volgt: Er zijn geen technische (haptische) oplossingen om realistisch te interacteren in een AR-omgeving, waardoor het leereffect in fysieke AR-training voor medewerkers in de gezondheidszorg beperkt is.

SenseGlove action photo

Oplossing

Een mogelijke oplossing voor deze problemen zou een haptische handschoen kunnen zijn. Met deze technologie kunnen gebruikers de digitale omgeving voelen en manipuleren met hun eigen handen. De handschoen kan signalen van bewegingstracering, krachtfeedback en tactiele feedback verwerken, waardoor de gebruiker effectief in de AR-omgeving wordt geïntegreerd. De motoren van de handschoen kunnen de fysieke eigenschappen van digitale objecten simuleren, wat een realistischere en boeiendere ervaring oplevert. De huidige haptische oplossingen zijn echter beperkt tot VR en kunnen niet worden gebruikt in AR.

Om deze beperkingen te overwinnen, zijn SenseGlove B.V. en Social Brothers B.V. van plan om een Immersive Haptic AR Training platform (IHART) te ontwikkelen. Het IHART-platform heeft als doel realistischere en effectievere AR-training te bieden door gebruik te maken van haptische handschoenen. De centrale doelstelling van het project is het creëren van een IHART-platform dat realistische interactie met digitale objecten in de AR-omgeving mogelijk maakt.

Oplossing

Concluderend kan worden gesteld dat de ontwikkeling van een haptische handschoen een revolutie teweeg kan brengen in de manier waarop gebruikers omgaan met de digitale omgeving, met name in de context van augmented reality (AR). De huidige generatie haptische oplossingen is beperkt tot virtual reality (VR), en de projectpartners SenseGlove B.V. en Social Brothers B.V. proberen dit probleem aan te pakken door een Immersive Haptic AR Training platform (IHART) te creëren. Het IHART-platform is bedoeld om een realistischere en effectievere AR-trainingservaring te bieden door het gebruik van haptische handschoenen. Door het gevoel en de controle van digitale objecten in de AR-omgeving te simuleren, kan het IHART-platform de interactie en algehele ervaring van de gebruiker verbeteren. Met de ontwikkeling van IHART kunnen we uitkijken naar een toekomst waarin AR-trainingen meeslepender en realistischer zijn en nieuwe mogelijkheden voor leren en ontwikkelen ontsluiten.

Projecten waar we trots op zijn

Jan Dekker - Footer CTA

EVEN SPARREN OF EEN GOED IDEE?

WE ARE READY FOR THE NEXT DIGITAL CHALLENGE

Neem contact op via 06 83 53 75 39, stuur een mail naar [email protected], vul het contactformulier in óf plan direct iets in via de knop hieronder.

Afspraak inplannen Contact opnemen