30.04.2024

<h1>WordPress vs Craft: Welk CMS is het beste voor jou?</h1>

Share this on
Craft CMS dev

Wordpress vs Craft: Welk CMS is het beste voor jou?

Het kiezen van het juiste CMS kan lastig zijn. WordPress is bekend om zijn grote gemeenschap. Onze blog gaat jou helpen beslissen. Lees verder en ontdek jouw match.

Samenvatting

  • WordPress is een open – source platform dat heel populair is door zijn flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het biedt een grote pluginmarkt die het mogelijk maakt om extra functies zonder coderen toe te voegen, wat ideaal is voor zowel beginners als experts.
  • Craft CMS, gelanceerd in 2013, staat bekend om zijn sterke veiligheidsfuncties en aanpasbaarheid. Het vereist wat technische kennis, maar eenmaal opgezet is het eenvoudig voor de eindgebruiker. Dit systeem is perfect voor websites die maatwerk nodig hebben en biedt krachtige opties voor eCommerce via Craft Commerce.
  • WordPress gebruikt plugins zoals WooCommerce om eenvoudige toegang tot eCommerce mogelijkheden te bieden, terwijl Craft CMS met Craft Commerce komt, wat een meer geïntegreerde oplossing biedt die volledig aanpasbaar is en uitstekende SEO-prestaties levert.
  • Beide systemen bieden headless CMS – opties waarmee content flexibel op verschillende digitale platforms getoond kan worden. Dit vergroot de mogelijkheden voor unieke en gepersonaliseerde digitale ervaringen.
  • Qua beveiliging heeft WordPress vanwege zijn populaire aard meer kans op aanvallen van hackers, waardoor gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het installeren van veiligheidsplugins. Craft CMS daarentegen bouwt voort op een solide beveiligingsbasis met ingebouwde functies zoals tweefactorauthenticatie, wat het een betrouwbare keuze maakt voor websites die veiligheid prioriteren.

Overzicht van het WordPress & Craft CMS

WordPress en Craft CMS zijn beide populaire platformen om websites te bouwen. Ze bieden verschillende functies en mogelijkheden voor webontwikkelaars en marketingmanagers om hun online aanwezigheid te versterken.

Wat is WordPress?
WordPress is een open-source platform dat iedereen kan gebruiken om een website of blog te maken. Het staat bekend om zijn flexibiliteit en gebruiksgemak, waardoor het een populaire keuze is voor webontwikkelaars, marketeers en bedrijfseigenaren. Met zijn uitgebreide pluginmarkt kunnen gebruikers functionaliteiten toevoegen zonder te coderen. Dit maakt WordPress ideaal voor het bouwen van alles, van eenvoudige blogs tot complexe webshops.

WordPress wordt gebruikt voor ongeveer 43% van alle websites wereldwijd, wat het een gigant in de digitale wereld maakt.

Helaas trekt deze populariteit ook hackers en spammers aan, waardoor regelmatige beveiligingsupdates een must zijn voor elke website-eigenaar. Gelukkig biedt de gemeenschap rondom WordPress veel steun en middelen om deze uitdagingen aan te gaan.

Wat is Craft CMS?
Craft CMS is een content management systeem dat in 2013 het licht zag. Het bouwt op een sterk php-raamwerk, Yii genaamd, en biedt speciale veiligheid, aanpasbaarheid en op maat gemaakte mogelijkheden voor jouw website. Dit systeem is perfect voor sites die verder willen gaan dan standaard sjablonen. Craft CMS toont alleen de opties die je echt nodig hebt. Dit maakt het overzichtelijk. Veel marketeers en webontwikkelaars kiezen voor Craft CMS voor zijn eenvoud en kracht. In tegenstelling tot andere systemen vraagt Craft CMS om wat technische kennis. Maar maak je geen zorgen, eens ingesteld, is het gebruik voor de eindgebruiker heel eenvoudig. Het systeem wordt vaak geprezen omdat het een betere keuze is voor websites op maat.

Denk hierbij aan de mogelijkheid om je site als een cloud-gebaseerde oplossing te hosten. Technische vrijheid en een betrouwbare hostingprovider zijn belangrijk. Daarmee staat Craft CMS bekend als een solide alternatief voor WordPress, vooral als het gaat om beveiliging en maatwerkopties.

Gebruiksgemak

Bij het kiezen van een CMS is eenvoudigheid essentieel. WordPress blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid, terwijl Craft CMS meer maatwerk biedt voor ervaren gebruikers.

Toegankelijkheid van WordPress
WordPress maakt het eenvoudig voor marketing managers om hun content te beheren zonder diepe technische kennis. Met een gebruiksvriendelijke interface kunnen gebruikers snel pagina’s creëren en aanpassen. Dit systeem ondersteunt ook een brede plugin markt, waardoor je extra functies makkelijk kunt toevoegen. Zo kan iemand met basiskennis van webontwikkeling SEO verbeteren of een webshop integreren.

Met WordPress kan bijna iedereen een website bouwen, ongeacht de technische vaardigheden.

Het platform biedt minder geavanceerde SEO-tools dan Craft CMS, maar de beschikbaarheid van plugins zoals Yoast SEO helpt gebruikers hun content te optimaliseren voor zoekmachines. Ondanks dat de standaardbeveiliging niet zo sterk is als bij Craft CMS, helpen veiligheidsplugins zoals Wordfence de gaten te dichten en websites veiliger te maken.

Toegankelijkheid van Craft CMS

Craft CMS maakt het leven van een webontwikkelaar makkelijk. Dit systeem laat je alleen de opties zien die je echt nodig hebt. Zo voorkom je een overdaad aan overbodige functies, wat bij andere systemen wel eens het geval is. De minimalistische benadering van Craft CMS helpt bij het creëren van een op maat gemaakte website die perfect aansluit bij jouw behoeften. Bovendien zorgt het voor een snelle laadtijd, wat zowel ontwikkelaars als bezoekers blij maakt.

Door deze aanpak kunnen marketeers en ontwikkelaars efficiënt werken aan hun SEO-strategieën zonder door te veel opties afgeleid te worden. De implementatie van Craft CMS biedt een solide basis, waardoor je als marketeer gericht kunt werken aan de groei van je website, zonder je zorgen te maken over technische beperkingen. Nu we de toegankelijkheid van Craft CMS hebben besproken, laten we eens kijken naar het ontwerp en de functionaliteit die het biedt.

Ontwerp en Functionaliteit

Het kiezen van een contentmanagementsysteem gaat verder dan alleen kijken naar wat het kost. De vormgeving en werking zijn cruciaal voor hoe jouw website functioneert en eruitziet voor bezoekers. WordPress biedt een wereld aan thema’s en uitbreidingen waarmee je bijna elk ontwerp kan maken dat je in gedachten hebt. Craft CMS daarentegen geeft ontwikkelaars de vrijheid om unieke, op maat gemaakte ervaringen te creëren zonder vast te zitten aan vooraf gedefinieerde thema’s. Elk platform heeft zijn eigen kracht als het gaat om het bouwen van een aantrekkelijke en functionele site.

Ontwerp en functionaliteit van WordPress
WordPress staat bekend om zijn flexibele designmogelijkheden. Gebruikers kunnen kiezen uit duizenden thema’s en sjablonen die aan hun wensen voldoen. Zonder kennis van codering passen ze hun websites gemakkelijk aan. Dit maakt WordPress een favoriet onder zowel beginners als ervaren webontwikkelaars.

Plugins verbeteren de functionaliteit van een website aanzienlijk. Met meer dan 58.000 opties in de plugin markt kunnen gebruikers bijna elke functie toevoegen die ze nodig hebben. Van SEO-optimalisatie tot social media-integratie, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit veelzijdige systeem draagt bij aan het hoge marktaandeel van WordPress in de online wereld.

Met WordPress is design en functionaliteit toegankelijk voor iedereen.

Ontwerp en functionaliteit van Craft CMS
Craft CMS biedt flexibiliteit en kracht voor ontwerpers en ontwikkelaars. Dit systeem maakt het mogelijk om precieze, op maat gemaakte digitale ervaringen te bouwen. Gebruikers zien alleen de functies die ze nodig hebben, wat zorgt voor een opgeruimde interface. Dit is ideaal voor marketingmanagers die zoeken naar specifieke oplossingen zonder door overbodige opties te moeten navigeren.

Door de minimalistische benadering zijn bijna geen uitbreidingen nodig om een uniek ontwerp te maken. Dit staat in contrast met systemen die afhankelijk zijn van veel toevoegingen voor basisfunctionaliteiten. De solide basis van Craft CMS ondersteunt maatwerkoplossingen, wat belangrijk is voor bedrijven als Microsoft en Netflix die kiezen voor deze aanpak. Craft CMS implementatie vereist vakmanschap maar beloont met ongeëvenaarde controle over het webproject.

eCommerce-mogelijkheden

Wanneer je een online winkel wilt starten, bieden zowel WordPress als Craft CMS krachtige opties. WordPress werkt met WooCommerce voor het verkopen van producten, terwijl Craft CMS zijn eigen ingebouwde oplossing heeft die je volledig kunt aanpassen.

eCommerce in WordPress
WordPress maakt het gemakkelijk voor iedereen om een online winkel te starten. Met plugins zoals WooCommerce, kan je snel producten verkopen, betalingen ontvangen en verzending regelen. Dit is erg handig voor marketeers die snel een webwinkel willen opzetten zonder veel technische kennis.

Plugins breiden de functionaliteit van je site uit. Ze voegen nieuwe functies toe zonder dat je code hoeft te schrijven. Dit bespaart tijd en geld, vooral voor kleinere bedrijven of individuen. Veel plugins zijn gratis, maar voor sommige betaal je. Dit geeft je toegang tot geavanceerdere functies.

eCommerce in Craft CMS
Craft CMS blinkt uit in het bieden van eCommerce-oplossingen met zijn Craft Commerce platform. Dit systeem integreert contentbeheer en online winkelfunctionaliteiten naadloos. Het maakt het voor marketeers makkelijker om producten te verkopen en te promoten binnen dezelfde omgeving.

Met een startprijs van $999 en een jaarlijkse updatekost van $199, biedt Craft Commerce een krachtige basis voor elke online winkel. Daarnaast kunnen gebruikers hun winkel verder uitbreiden met premium plugins uit de plugin markt.

Door zijn flexibiliteit en de mogelijkheid om maatwerk te leveren, staat Craft Commerce bekend om zijn uitstekende prestaties in seo (zoekmachine optimalisatie). Dit betekent dat webshops gemaakt met Craft CMS beter vindbaar zijn op zoekmachines zoals Google. De aanpassingsmogelijkheden stellen webontwikkelaars in staat om unieke en effectieve online ervaringen te creëren die klanten aantrekken en behouden.

Meer weten over E-Commerce en een volledige vergelijk tussen Magento, Drupal, BigCommerce en Shopify? Lees ons artikel

Headless

Headless CMS maakt jouw content flexibeler. Je kan het op veel verschillende platforms tonen zonder de opmaak te verliezen.

Headless met het CRAFT CMS
Craft CMS maakt het mogelijk om een headless architectuur te gebruiken. Dit betekent dat de inhoud beheerd kan worden vanuit Craft, maar getoond via verschillende toepassingen zoals websites, apps of andere digitale schermen.

Dit biedt een grote flexibiliteit voor webontwikkelaars die unieke en op maat gemaakte digitale ervaringen willen creëren. Door deze benadering kunnen ze de inhoud en presentatie gescheiden houden, wat bijdraagt aan betere prestaties en optimalisatie voor zoekmachines. De moderne codebasis van Craft en de focus op veiligheidsinstellingen maken het een sterke keuze voor projecten die een headless CMS vereisen. In tegenstelling tot traditionele CMS-systemen die alles in één aanbieden, geeft Craft professionals de mogelijkheid om precies te kiezen hoe en waar hun inhoud verschijnt.

Dit sluit aan bij de behoeften van marketingmanagers die op zoek zijn naar een flexibele en veilige manier om hun online aanwezigheid te beheren en tegelijkertijd uitstekende SEO-resultaten te behalen.

Headless met het WordPress CMS
Na de bespreking van headless mogelijkheden in Craft CMS, verschuift de focus nu naar WordPress. WordPress biedt een flexibele headless optie voor marketeers die hun content via verschillende platforms willen verspreiden.

Dit betekent dat je WordPress kunt gebruiken om content te beheren, terwijl je voor de front-end een andere technologie kiest. Zo kan een marketeer SEO-vriendelijke content creëren die gemakkelijk via sociale media of mobiele apps te delen is. WordPress staat bekend om zijn uitgebreide pluginmarkt. Dit komt goed van pas bij het opzetten van een headless CMS, omdat je specifieke plugins kunt gebruiken om de API-calls tussen WordPress en de front-end applicatie te optimaliseren. Developers vinden in WordPress een krachtig platform dat flexibiliteit biedt zonder de prestaties te ondermijnen.

Met WordPress als jouw headless CMS, ligt de kracht van SEO, gecombineerd met onbeperkte designmogelijkheden, letterlijk in jouw handen.

Prijzen

Bij het kiezen tussen WordPress en Craft CMS speelt geld een grote rol. Laten we de kosten van beide systemen eens nader bekijken.

Prijzen van WordPress
WordPress biedt verschillende opties, waaronder een gratis versie. Voor meer functies zoals SEO-tools, extra opslag en veiligheidsopties, kun je kiezen voor betaalde abonnementen. Deze variëren van een paar euro per maand tot prijzen voor grote bedrijven. Zo past WordPress bij elk budget.

Gebruikers kunnen extra functionaliteiten toevoegen met uitbreidingen. Sommige zijn gratis, maar voor geavanceerde features moet je betalen. Dit zorgt ervoor dat je website kan groeien en verbeteren zonder grote investeringen vooraf. WordPress maakt het eenvoudig om je site aan te passen aan jouw behoeften.

Prijzen van Craft CMS
Na het bespreken van de kosten voor WordPress, kijken we nu naar Craft CMS. Voor complexe projecten is een licentie nodig die ongeveer $300 kost. Dit is zonder de kosten voor extra functies zoals SEO of specifieke plugins die een webontwikkelaar misschien nodig heeft. Deze plugins kunnen de prijs verhogen, afhankelijk van wat je precies nodig hebt voor jouw website. Craft CMS biedt een basisprijs van $299 met daarbovenop $59 per jaar voor updates. Voor webshops is er Craft Commerce, wat $999 kost plus $199 per jaar voor updates. Als je speciale plugins wilt toevoegen, moet je rekening houden met extra kosten. Deze prijzen zijn belangrijk om te weten als je budget opstelt voor jouw websiteproject.

Beveiliging

Beveiliging is cruciaal voor elke website, zowel voor WordPress als voor Craft CMS. Het beschermen van je data tegen hackers moet altijd een topprioriteit zijn.

Beveiliging in WordPress
WordPress kampt vaak met aanvallen door hackers en spammers. Deze uitdaging komt door zijn populariteit en open aard. Een grote gemeenschap probeert wel de veiligheid te verbeteren. Zij delen informatie en oplossingen met elkaar. Toch blijft het een punt van zorg. Gebruikers moeten zelf plugins installeren om WordPress veiliger te maken. Dit betekent dat je zelf moet zoeken naar extra software om je site te beschermen. Het vinden van de juiste plugins vraagt tijd en kennis van zaken. Ook moet je deze hulpprogramma’s regelmatig bijwerken om nieuwe bedreigingen voor te blijven.

Beveiliging in Craft CMS
Craft CMS staat bekend om zijn sterke beveiliging. Het systeem gebruikt ingebouwde functies zoals wachtwoordbescherming en tweefactorauthenticatie. Dit zorgt ervoor dat jouw website veilig blijft tegen ongewenste toegang. De flexibele opbouw van Craft CMS maakt je site standaard al veiliger. Zo heb je minder zorgen over de beveiliging van jouw gegevens. Dankzij de op maat gemaakte structuur biedt Craft CMS robuuste beveiligingsfuncties die beter zijn dan veel andere contentbeheersystemen, zoals WordPress. Met deze versterkte beveiliging kan je team zich concentreren op het creëren van inhoud zonder zich druk te maken over SEO of de noodzaak voor extra plugins voor beveiliging.

Dit maakt Craft CMS een betrouwbare keuze voor het beschermen van jouw online aanwezigheid.

Conclusie

Kies het juiste beheersysteem voor jouw website is cruciaal. WordPress blinkt uit door zijn grote gemeenschap en veelzijdigheid met plugins. Dit maakt het een sterke kandidaat voor mensen die snel online willen met steun van een brede gebruikersgroep. Aan de andere kant staat Craft CMS bekend om zijn veiligheid, maatwerkopties en strakke ontwerpen. Het is perfect voor wie diepe aanpassingen wil zonder overbodige functies. Dus, of je nu kiest voor het gemak van WordPress of de precisie van Craft CMS, hangt af van jouw specifieke behoeften en vaardigheden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen WordPress en Craft CMS op het gebied van SEO?

WordPress heeft een grote pluginmarkt waardoor je gemakkelijk SEO-tools kunt toevoegen, terwijl Craft CMS standaard al sterke SEO-mogelijkheden biedt zonder afhankelijk te zijn van plugins.

2. Welk CMS is beter voor webontwikkelaars?

Voor webontwikkelaars biedt Craft CMS meer flexibiliteit en controle over de website dan WordPress, waardoor het makkelijker is om op maat gemaakte functionaliteiten te ontwikkelen.

3. Kan ik mijn site hosten met beide CMS’en?

Ja, zowel WordPress als Craft CMS kunnen op verschillende hostingplatforms worden gehost. WordPress biedt ook een eigen gehoste versie, wat het voor beginners makkelijker kan maken.

4. Hoe verhoudt Craft CMS zich tot Drupal?

Craft CMS is vaak gebruiksvriendelijker en flexibeler dan Drupal, vooral voor gebruikers zonder diepgaande technische kennis. Drupal kan echter krachtiger zijn voor complexe sites die specifieke behoeften hebben.